Contact gegevens

Stichting Oud Ridderkerk

Kerksingel 26

2981 EH  Ridderkerk

Telefoon: 0180 - 430615

Email algemeen: info@oudridderkerk.nl

 

Openingstijden:

Woensdag 13:30 - 16:30 uur
Donderdag 13:30 - 16:30 uur
Vrijdag 13:30 - 16:30 uur
Zaterdag 13:30 - 16:30 uur

 

Toegang is gratis!

Expositie Agenda.


Donateur worden?


Privacy-verklaring


 

Onderhoud gebouw


Het buitenonderhoud van ons gebouw wordt door de Gemeente Ridderkerk gedaan, waarmee duidelijke afspraken zijn gemaakt. Recent is de gehele buitengevel opnieuw gevoegd en de rookgasafvoer van de CV gerepareerd.
Maar dat alleen is niet genoeg: ook een goed onderling contact voor het soepel oplossen van allerlei zaken is essentieel en daarover hebben wij niets te klagen.
Het gehele binnenonderhoud voeren wij zelf uit. Voor dat onderhoud hebben wij nog steeds de beschikking over een aantal vakmensen maar nieuwe vrijwil-ligers zijn (en niet alleen bij de techniek) altijd van harte welkom.
Met subsidie van het Rabobank Coöperatiefonds is in 2015 een prachtige nieuwe tuinschuur gebouwd en ingericht.
Ook hebben we buiten een permanente tentoonstelling ingericht met oud tuin-gereedschap: onder een pannenafdakje hangen spullen waarmee wij tegen-woordig niet meer werken, al was het alleen al omdat er geen accu in zit of netsnoer eraan! Omdat vrijwel niemand meer weet waar deze gereedschappen voor dienden zijn er verklarende teksten opgehangen.

 

Tuin


De Oudheidkamer heeft een prachtige grote tuin, die gedeeltelijk gesponsord en onderhouden wordt door Aardoom Hoveniers.

De nieuwe schuur en het oude tuingereedschap werden al vermeld.
Helaas werd er in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 november ingebroken! Met grof geweld (afgebroken scharnieren en deurslot) is er gekeken of er waardevolle spullen aanwezig waren; niet dus! Na afloop van de expositie jaren zestig tentoonstelling heeft er wel een Solex bromfiets gestaan, maar die was juist op tijd weer opgehaald.
De Oudheidkamer is wel verzekerd, maar door het ingehouden eigen risico lijden wij toch een paar honderd euro schade.

 

Schoonmaak


De schoonmaak van ons gebouw is in goede handen: iedere week wordt er secuur schoongemaakt en volgens een rooster vinden ook extra werkzaamheden plaats door enkele vrijwilligers.
En wie goed rondkijkt, ziet dat er heel veel “afgestoft” kan worden.......
Enkele lastiger taken, zoals het ramen zemen buiten, worden tegenwoordig wel uitbesteed.

 

Energie


Het stroomverbruik in ons grote en goed verlichte gebouw is flink afgenomen door de montage van LED-verlichting, zonder de sfeer te verslechteren (zoals bij de eerste generatie LED-lampen). Ook zijn er LED-buizen geplaatst in plaats van TL-buizen.
Het gasverbruik blijft wel een probleem: grote ruimten en maar matig geïsoleerd omdat het een 175 jaar oud gebouw is.
Door onze airco hebben we dit probleem al voor een deel opgelost: De airco kan namelijk ook warmte geven, dus als er maar één ruimte gebruikt wordt behoeft het hele pand niet verwarmd te worden door de CV.

 

BHV/ARBO/EHBO


Je moet er niet aan denken dat er in de Oudheidkamer brand uitbreekt, want niet alleen bestaat het gedeeltelijk uit hout, maar er zou ook heel veel verloren gaan wat nooit meer vervangen kan worden.
Dus oefenen wij een paar maal per jaar met de baliemedewerkers, maar om-dat dit er veel zijn, komt niet iedereen elk jaar aan de beurt.
Daarom handhaven wij strikt de voorwaarden van onze gebruiksvergunning (afgegeven door de brandweer) en werken we ook verder zo veilig mogelijk.
Regelmatig staat een EHBO voorlichtingsavond gepland, waar weer veel van onze vrijwilligers aan deel zullen nemen.
Uiteraard wordt door gecertificeerde bedrijven het onderhoud gedaan aan onze brandmeld- en inbraaksignaleringsinstallatie.

Van achter de balie kunnen wij ook de diverse ruimtes door middel van negen camera’s in de gaten houden. Ook buiten onze openingstijden worden de beelden (een beperkte tijd, conform wetgeving) bewaard.

De Oudheidkamer is, door de hellingbaan voor de entree en door de lift, geheel voor rolstoelers toegankelijk.

Arie de Heer.